XX Warszawskie Święto Chleba – smaczne i radosne
Jak mówi przysłowie: „Każdy idzie tam, gdzie go wabią chleby” i tak też było 30 września podczas XX Warszawskiego Święta Chleba.
exploreul. Krakowskie Przedmieście 66, 00-322 Warszawa
calendar_month2023-11-15 16:00:00 - 2023-11-25 22:00:00
Niesamowity zapach świeżutkich wypieków przyciągnął do gmachu Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi tłumy warszawiaków oraz spacerujących Krakowskim Przedmieściem turystów. A było naprawdę warto…
Tradycyjnie rozpoczęliśmy od wręczenia chleba dożynkowego dyrektor Instytutu Pani Katarzynie Saks i ośpiewania wieńca dożynkowego przez Zespół Śpiewaczy „Godziszowianki”. Od godziny 13:00 na scenie przed Instytutem rozbrzmiewała skoczna muzyka ludowa. Zabawę do późnych godzin popołudniowych zapewniły naszym gościom – Regionalny Zespół Ludowy „Karniewiacy”, Zespół Śpiewaczy „Godziszowianki”, Kapela Jana Szymańskiego z Albinowa, Zespół „Morawica”, Kapela Romana Wojciechowskiego i Kurpiowska Kuźnia Muzykantów. Można było nie tylko posłuchać muzyki, ale i zatańczyć do czego namawiali prezentujący się na scenie artyści.
Oprócz niewątpliwych wrażeń muzycznych odwiedzający nasze wydarzenie goście mogli spróbować przysmaków kuchni regionalnych przygotowanych przez: KGW Dylezionki, KGW Górnianki, KGW „Wolanki” i KGW Żochowianki. Można też było zakupić produkty od lokalnych wytwórców, takie jak: miody, swojskie wędliny, powidła i śliwki w czekoladzie z Szydłowa. Nie zabrakło rzecz jasna wytworów twórczości ludowej i tradycyjnych zawodów wiejskich takich jak: haft, wyroby z wosku, buty tyszowiackie, ceramika i kwiaty z wiórów.
Oczywiście bohaterem sobotniego wydarzenia było pieczywo. Zapach świeżo wypiekanego chleba roznosił się po całym Krakowskim Przedmieściu. Zaproszone przez nas piekarnie zaprezentowały niezwykły wybór swoich produktów, które szybko znikały ze stoisk. Niewątpliwą atrakcją były warsztaty z pieczenia chleba. Każdy uczestnik mógł skomponować swój własny wypiek z dodatkiem pestek dyni, słonecznika, cebulki, czosnku, żurawiny oraz ziół tj. bazylia, rozmaryn, oregano i cynamon. Najpierw trzeba było jednak wygnieść ciasto i uformować swój bochenek. Na koniec pozostało już tylko delektowanie się smakiem pysznego, chrupiącego chleba.
W oczekiwaniu na efekt pracy piekarskiej można było skorzystać z innych zorganizowanych przez nas warsztatów ukazujących tajniki starych ludowych rzemiosł. Tym razem zaprosiliśmy na zajęcia z haftu płaskiego i wyszywania łowickiego, malowania płotów wzorem zalipiańskim i ubijania masła.
Dziękujemy wszystkim za przybycie i zapraszamy na nasze kolejne wydarzenia!